Stress

Stress og depression er efterhånden noget der forekommer i hver eneste familie.
Enten har vi selv oplevet det på egen krop, eller vi har familiemedlemmer der har mærket en stressreaktion.
Men hvad er der egentlig der sker i vores krop.

Hvad er stress

For at forstå det skal vi helt tilbage til vores grundliggende overlevelsesmekanismer. Vi mennesker er indrettet så smart, at når vi står overfor en potentiel “fare”,  når vi er pressede osv. så danner vores krop stresshormoner. De vigtigste er adrenalin, noradrenalin og kortisol.

Stresshormoner

Adrenalin og noradrenalin er akut- og korttidsstress hormoner.
Adrenalin skal vi bruge til at kæmpe eller flygte, hvis der opstår en farefuld situation, hvorimod noradrenalin er det stof der giver os et kick, når vi er i en “spændende” situation.

Efter en periode med aktivitet eller stress skal der altid være en pause til restitution.
Naturen har en rytme, der altid vil skifte mellem aktivitet og hvile.

Efter enhver stressende situation, når faren er drevet over, skal kroppen have lov til at neutralisere stresshormonerne, og det gør den når den er i ro og får en pause.
Problemet i dag er, at det der stresser IKKE går over. Bunkerne på skrivebordet, deadlines osv. forsvinder ikke. Dvs. vi bliver ved med at være i den stressede situation, og vores krop kommer ikke i stresshormonel balance.

Nu begynder kroppen så at danner langtidsstresshomonet kortisol.
Kortisol giver os i begyndelsen ressourcer til at klare de stigende krav til vores fysiske og psykiske krop, vi tilpasser os omstændighederne og klarer tilsyneladende de stigende krav. Men i virkeligheden er vi for nedadgående, og langtids-stressen øger vores risiko for at komme til at lide af mange fysiske og psykiske sygdomme. Vi er nemlig kommet i en tilstand hvor vi nedbryder mere i kroppen end vi opbygger.

De 4 stressfaser:

  • akut- eller korttids-stress
  • langtids-stress der tilsyneladende klares
  • begyndende udmattelse
  • udbrændthed

Stressreducerende hormoner

Vores krop er heldigvis også i stand til at danne stressreducerende hormoner, og de vigtigste er serotonin og melatinon. Serotonin er kroppens eget lykkehormon og melatonin er vores søvnhormon.
Begge disse hormoner kræver dog mental afslapning, altså en tilstand hvor hjernen slapper af, hvor hjernebølgerne er i alfa og theta niveau.

Hypnose og stressreduktion

Hypnose er måske det mest effektive værktøj til stressreduktion, fordi vi netop arbejde i alfa og / eller thetaniveauerne, i forbindelse med vores terapi.

Der er nemlig kun en kur mod stress, og det er ro – Ro – RO – MERE RO

Stress og depression

Stå af ræset nu …