If you can dream it, you can do it

If you can dream it, you can do it – but if you can’t, you can’t….If you can dream it

Kan man overbevise nogen om noget, som de ikke tror på?

Jeg plejer at spørge mine klienter, om de kan forestille sig hvordan de har det, når problemet er væk.
Det gør jeg fordi det er temmelig vigtigt at man kan forestille sig, at man allerede har opnået det man vil, og for at tjekke om de virkelig selv tror på at det kan ske.
Eller sagt på en anden måde, det rationelle og logisk tænkende sind er nødt til at tro på, og have tillid til, at den ønskede forandring er mulig. Hvis det ikke er det, vil enhvert forslag blive afvist.

Hvis svaret er “jeg kan slet ikke forestille mig at….”, eller “jeg kan ikke se mig selv….”, så bliver arbejdet lidt mere omfattende.

Hvis svaret derimod er “jeg kan godt forestille mig at….”, eller “jeg kan godt se mig selv….”, så bliver arbejdet markant nemmere.

Eksempel

Et eksempel kunne være en klient der har en fobi overfor elevatorer, og som gerne vil slippe den fobi.
Hvis klienten siger “jeg ved godt at det er helt ufarligt at køre i elevator, og jeg kan sagtens se mig selv være helt afslappet i en elevator. Men når jeg står i situationen, så bliver jeg bange, får hjertebanken, sveder osv., så jeg vælger at tage trappe” Så er der overensstemmelse mellem ønsket og det logiske sind, og det er relativt let at lære det underbevidste og følelsesmæssige sind, at elevatorer er ufarlige. Hvilket betyder at kroppen kan slappe af i situationen, og man får et helt andet reaktionsmønster.

Men hvis klienten siger “det er jo farligt at køre i elevator, og jeg kan slet ikke forestille mig hvordan jeg skulle kunne være helt afslappet i en elevator” Så er der uoverensstemmelse mellem ønsket og det logiske sind. Her er første skridt at få overbevidst det logiske sind, om at det er ufarligt. Først derefter kan det underbevidste sind lærer det reaktionsmønster der er ønsket.

 

Skriv eller ring +45 61670131