Angst hos børn og unge er temmelig udbredt,
men det kan vi forholdvis let gøre noget ved.

For at kunne afhjælpe angst hos børn og unge, kræves viden og opmærksomhed på problemet.
I dag er angst den mest udbredte psykiske lidelse hos børn og unge, og påvirker trivsel, læring og udvikling.
Man mener at 180.000 danske børn lider af invaliderende angst. I runde tal betyder det at der i hver klasse sidder 1-2 børn med angst.
De børn skal hjælpes, og det er faktisk muligt at lære barnet eller den unge at styre angsten, reducere symptomerne og i mange tilfælde blive helt fri af den.
Angsten starter tit i barnealderen, og hvis ikke  den bliver behandlet kan den følge helt op i voksenlivet.
Angst hos børn og unge kan medføre problemer med at gennemføre en uddannelse og kan i mange tilfælde udvikle sig til mere kroniske tilstande med angst, depression og misbrug i voksenlivet.

Hvordan ser jeg om mit barn har angst?

Angste børn kan let blive overset, fordi de ikke laver ballade og nødigt vil gøre opmærksom på sig selv.
Men der er nogle ting man som forældre kan være opmærksom på, dem kan du læse om her

COOL KIDS – angst hos børn og unge

Cool Kids  henvender sig til børn i alderen 6-12 år og Chilled til unge i alderen 13-17 år.
Cool Kids er et angsthåndteringsprogram målrettet børn og unge, der bygger på kognitive adfærdsterapeutiske principper. Programmet bruges verden over, og der er derfor et stort grundlag for at sige: DET VIRKER.
Det er dokumenteret virksomt og ifølge international forskning bliver 60-70 procent af børnene diagnosefri.

Cool Kids og Chilled består hver af 8-10 manualbaserede sessioner. Her lærer børnene om, hvordan angst opstår, og de lærer om sammenhængen mellem tænkning, følelser, krop og handling. Derudover lærer de, at tanker kan styres, og at der findes alternative tanker, som kan udfordre og reducere følelsesmæssigt ubehag, kropslige gener og uhensigtsmæssig adfærd.
Forældreinddragelse er ligeledes en stor del af Cool Kids programmet. Forældrene trænes i hensigtsmæssige opdragelsesstrategier i forhold til deres barns angst, ligesom de får værktøjer til at forbedre kommunikationen i familien. Forskellen mellem Cool Kids og Chilled findes især i graden af forældreinvolvering, som i Chilled har karakter af at være mere støttende end aktiv.

Jeg er uddannet Cool kids vejleder af Søren Benedikt Pedersen, cand. psych. og indehaver af Cool Kids, Børne- og ungdomspsykologisk klinik og ekstern lektor ved Roskilde Universitet.

Læs resultatet af den store videnskabelige undersøgelse af Cool Kids programmet her