Adfærdsændring

Alle vores reaktionsmønstre og overbevisninger er indlærte, og på indlæringstidspunktet er det overlevelsesstrategi, en måde at passe bedst muligt på os selv. De første indlæringer er typisk kopireaktion fra eksempelvis vores forældre, derefter kommer så vores egne oplevelser samt det vi tænker os til.

Hvor godt og hurtigt vi indlærer afhænger af hvem eller hvad vi lærer fra og hvor vores  hjernebølgefrekvens er på det pågældende tidspunkt. I det nedestående skema er de forskellige hjernebølgeniveauer, hvornår de er til stede og med hvilket formål. Med andre ord, optimal læring opnås i trancetilstand (4 – 13 Hz).

Man kunne sammenligne os med en computer, hvor det underbevidste sind er er det der ligger på harddisken, og det bevidste sind er det vi ser på skærmen. Et nyfødt barn svarer altså til en ny computer. Styresystemerne er der, men programmerne skal først lægges på. Og ofte er det sådan, at vi henter programmer alle mulige steder fra. Vi ønsker selvfølgelig gennemtestede og førsteklasses programmer, men ind imellem smutter der nogle andre programmer ind, og måske har de virus med. Så begynder maskinen at drille og gør ikke det vi beder den om.
Præcis det samme sker der med os mennesker, der smutter ind imellem nogle uhensigtsmæssige mønstre ind, fordi vi har været åbne for indlæring.

Men indlæring kan både være begrænsende og støttende.
Eksempler på begrænsende indlæring kunne være fobier, afhængighed, spiseforstyrrelser osv. Det der giver os reaktionsmønstre og overbevisninger, som spænder ben for, at vi kan være den bedste udgave af os selv.
Støttende indlæring/aflæring kunne f.eks. være terapi i hypnose.
Hypnose er et fantastisk og hurtigt redskab til at skabe adfærdsændring.

Adfærdsændring og hjernebølger

Hjernebølger og frekvens Hvornår forekommer det Mentalstadie /Foremål
Delta 0,5 –   4 Hz * Dominerende hos spædbørn  (fra fødslen til 24 måneder) – vågen, pleje eller sover.
* Hos voksne i perioder med dyb søvn.
* Bevidstløs, dyb søvn, meget dyb afspænding.
* Ingen følelser i denne tilstand.
* Selvhealing  og nulstilling af interne ure.
* Produktion af vitale hormoner såsom  HGH (humant væksthormon, et centralt  element i anti-aging), en følelse   af velvære og lang levetid.
Theta 4 –    8 Hz * Børns hjernebølger begynder at stige i  alderen mellem to og seks til det hurtigere Theta stadie, hvilket forklarer deres rige fantasi og kreativitet i denne alder.
* Som voksne, oplever vi denne tilstand når vi glide ind i søvnen og når vi er ved at vågne op.
* Opstår også når vi drømmer, i dyb  hypnose, meditere, eller “i zonen” i sport.
* En stor del af dit ubevidste potentiale ligger her og dit underbevidste sind er helt   dominerende.
* En tilstand af ro, dyb afslapning og er relateret til ud af kroppen oplevelser og   åndelige episoder eller oplysning.
* Giver bedre adgang til kreativitet, indsigt og intuition.
* Nedsat følsomhed over for smerte. Under hypnose, går mange mennesker ind i   hypnoanæstesi (så dybtafslappet, at indgreb kan forekomme med fornemmelse, men uden Smerte).
Alfa 8 – 13 Hz * Fra seks til tolv år, stiger børns hjernebølger  til Alfa tilstand.
* Opstår, når vi mediterer, dagdrømme eller er i de lettere tilstande af hypnose.
* Dit sind er afslappet, men opmærksom. Det er en tilstand af passiv bevidsthed, ro, fysisk   og mental afslapning. Følelsesmæssige   fornemmelser i alfa tilstand omfatter velvære, glæde og ro.
* En tilstand med øget læring.
* Dit underbevidste sind er stadig i front og dit bevidste sind er endnu ikke dominerende.
* Dit underbevidste sind skelner ikke mellem, hvad du forestiller dig eller rent faktisk oplever.  Det er grunden til hypnotiske forslag kan have  kraftige virkninger i alfa stadiet.
Beta 13 – 30 Hz * I en alder af tolv, begynder børns dominerende hjernebølger at stige til det   voksnes “fuldt vågen” beta stadie.
* Den mest almindelige form for hjernebølger.  Beta hjernebølger er til stede under   tænkning og aktivitet.
* En velkendt tilstand med åbne øjne, fuldt opmærksom, fokuseret på, hvad der er omkring os. Det er den tilstand, hvor vi beskæftiger os med dagligdags ting.
* Følelsesmæssige fornemmelser i beta tilstand er blandt andet vrede, bekymring, frygt, angst, spænding, overraskelse, sult og spænding.
* Dit bevidste sind er dominerende.

Af Annelise Dahl